GOF Boathouse Stairs

I’m back! I’ve been way too busy to put much time into Hogwarts, but I’ve been able to sneak in enough moments here and there to have an update for today.

Big staircases with lots of landings and odd angles aren’t necessarily super fun for me, but they’ve gotta be done. The GOF version of the boathouse stairs kept the same look as the original, but they were all reconfigured so they could meet up with the viaduct courtyard. They only changed once more, in DH, when the viaduct courtyard and boathouse both changed.

I started cannibalizing bits and pieces of my original build to create the GOF version, working from the bottom up:

At this point, it was just about getting the pieces in place. I knew I’d fix all the spots where they intersect once I had the overall setup right.

As I finished arranging the different flights and landings, I was surprised to discover that the steps were vertically overshooting the viaduct courtyard by a significant margin. On the left is the too-tall version; on the right is the same thing after squashing the whole thing down a bit:

Then it was just a matter of clipping off all the extra bits so the pieces actually fit together neatly – the most tedious step of them all – and adding the flambeaux that light the way. Here are the complete GOF steps on the right, compared to their predecessors on the left:

We’ll wrap up for today with an interesting plan view of the GOF castle, with the original boathouse steps superimposed as well:

Hoping my next update will not take this long!

GOF Viaduct Courtyard Area

When we last saw the Goblet of Fire Hogwarts model, I had grabbed some elements from the clock tower area and duplicated them in front of the Great Hall. Since then, I’ve adapted those elements to create the new entrance hall and viaduct courtyard.

Here’s the fixed-up version (right); slide to compare it to the render from last time, just showing the unaltered clock tower and courtyard elements (left):

(Ignore the way the “link building” roof gets steeper; that’s just a fix because I realized I’d made it too low.)

Here’s are some miscellaneous shots around the area:

This next one gives a good sense of what details I put into the clock, as well as what details I didn’t:

Conspicuously missing in that last render is the “pepperpot” building next to the Great Hall – hence the gap in the balustrade toward the right side, immediately adjacent to the courtyard. I think I’ll probably be adding that building next.

Starting the “Goblet of Fire” Castle!

If you’ve followed this project for a while, you know I jump around a lot. I’ve got a master “to do” list, but sometimes I get bored with an item – or, in the case of the walkways and cliffs from last time, sometimes I run out of references. So I decided to jump over to an all-new phase of the project: creating the Goblet of Fire iteration of Hogwarts!

I started with the south end, where the Great Hall is. Some of the surrounding structures didn’t change at all from the previous film, so I ported those over. But the Great Hall itself got tweaked and slightly repositioned. Let’s start with just the design changes – easier to compare the Halls when they’re still in the same spot.

Original on the left, GOF redesign on the right:

The main difference is that the front was lengthened. This section with the bigger window corresponds to the entrance hall, a set that didn’t really fit very clearly into any part of the original Great Hall/Chamber of Reception structure. When the length was extended, the dormer windows and central turret on the roof were adjusted to keep things visually centered. The turret at the back/top of the hall was also redesigned as well as duplicated at the front of the structure.

So that’s the new design. What about the new position? Well, it’s easiest to show that by overlaying the GOF Great Hall onto the original castle:

The original position is the one that’s higher up and closer to the big marble staircase tower. The new position allowed for a redesigned “link building” between the entrance hall and the marble staircase tower – again, better matching the interior sets – and put the Great Hall closer the same level as the viaduct and its new courtyard. (Originally, the Great Hall was significantly higher than the viaduct; students had to climb all those Oxford stairs in the Chamber of Reception to get up to the Great Hall.)

Here I’ve added the link building:

The reason the rest of the GOF castle is missing is simple: I’m doing it one structure at a time, whether that means simply making its previous version visible or actually building new stuff.

The next structures to tackle are the new front of the Great Hall/entrance hall building (replacing the Chamber of Reception) and the viaduct courtyard. I believe the courtyard was brought to life by redressing the clock tower courtyard set from the previous film. I started this area by duplicating and repositioning the corresponding elements from the clock tower area, resulting in…this:

Yeah, the clock tower is definitely taller than the Great Hall. Lots of other things to tweak, too. All that and more in a future post – make sure you hit the Follow button (at the bottom of the page on mobile, to the right on desktop) to get notified of new updates!