The…Gulp…Original Quad

The quad is tough.

There’s just no getting around it. Also known as the paved courtyard or Gloucester courtyard, this squarish space is nestled within one of the castle’s main buildings, between the marble staircase tower and Gryffindor Tower. It survived through all the films, but not without significant changes.

The later iterations are simpler and better documented. They even provide some valuable clues about the earlier designs. But there are outstanding questions about those earlier designs, for which reference is very scarce.

Based on the overhead shot from Chamber of Secrets, the original quad was ringed by cloisters and sat deeper within the building. One interesting result is that the big arch near the grand staircase tower couldn’t have led into the quad as it did in later versions. Best guess based on the available information is that this path ended some sort of balustrade, allowing students to look down into the quad, some 60 feet below.

You can get some sense of it as I start to rough out the geometry inside the original quad. Notice how high up that arch is, relative to the floor:

It’s a little easier to see if we take a look at the front of the castle (and get the viaduct out of the way):

See that shaded wall below the archway? Yeah…the quad floor is all the way down at the bottom of that wall. Crazy low, right? That depth is taken from photogrammetry of the COS overhead shot, by the way. It almost perfectly matches the elevation of the terrace in the back of the building.

Anyway, the regular spacing of the Gloucester Cathedral-inspired windows within the quad forced me to adjust the roofs a bit. The results should be more accurate now than they were before. Here’s an untextured work-in-progress view as I attempted to work out all the spacings and block in the cloisters below:

The balustrade in the foreground is conjectural. The closest thing I have to evidence of its existence is an aerial illustration of the castle by Michael Bramman for The Sunday Times Magazine. It was done before production on the second film, based on a mixture of blueprints, production stills, limited access to the miniature itself, and “a cardboard model which had enough of the of the basic elements to give [him] an idea of the school in its entirety” (source). This is how he painted the archway:

Certainly some sort of lip there – either a balustrade or a parapet. Impossible to tell. For my model, I’m using the design of the other balustrade nearby, between the Great Hall and the marble staircase tower.

Here’s a fully rendered view, similar to the untextured one above, but with some progress on the windows. These happen to correspond to the corridor to the Fat Lady’s portrait in the first film:

I’ve actually already recreated this window design, way back in 2019, at the base of the quad’s south exterior facade:

But back then, I was working with a lot less reference material, so the results were less accurate. Here’s a somewhat comparable angle with those lower windows redone:

Granted, the differences aren’t that noticeable from this distance. But I still feel better, haha!

The details are easier to make out in this render of the similar windows (and others) inside the quad. Fun fact: this is what you’d see if your face was pressed up against the big window by the moving staircases. Maybe at some point I’ll go back into my model of that space and replace the more generic scenic backdrop outside the window with a more “correct” view like this:

Speaking of that window…I have no direct evidence that it was ever included in the exterior model, but I’m strongly inclined to believe it was/is there. I decided to simply import that window from my grand staircase interior model and adapt it for exterior viewing. I kept the imagined real-world scale from the interior model and based the placement of the window on the GoF-era Noble Collection sculpture of Hogwarts:

As a reminder, here’s what it looks like from the inside:

Of course, please don’t take any the exterior details here as gospel. I’m doing my best to reach reasonable conclusions, but when it comes to the quad, I can’t be anywhere near as sure as I am in a lot of other parts of the model.

Next up will be the actual floor of the quad, the fountain, and the cloisters. I’ll save that for the next post. In the meantime, I’ll leave you with a screenshot of something else I’ve been starting to work on. When this whole project is finally finished, I want to provide multiple modalities for you to explore the castle’s shifting architecture. One of those will be a gallery of renders with buttons that will change between different versions of the castle.

The basic functionality is starting to come together, using some test renders of the incomplete models. It’s been a while since I’ve done any HTML/CSS/JavaScript coding, so it’s fun dipping my toes back into that pool while Blender is rendering.