GOF Boathouse Stairs

I’m back! I’ve been way too busy to put much time into Hogwarts, but I’ve been able to sneak in enough moments here and there to have an update for today.

Big staircases with lots of landings and odd angles aren’t necessarily super fun for me, but they’ve gotta be done. The GOF version of the boathouse stairs kept the same look as the original, but they were all reconfigured so they could meet up with the viaduct courtyard. They only changed once more, in DH, when the viaduct courtyard and boathouse both changed.

I started cannibalizing bits and pieces of my original build to create the GOF version, working from the bottom up:

At this point, it was just about getting the pieces in place. I knew I’d fix all the spots where they intersect once I had the overall setup right.

As I finished arranging the different flights and landings, I was surprised to discover that the steps were vertically overshooting the viaduct courtyard by a significant margin. On the left is the too-tall version; on the right is the same thing after squashing the whole thing down a bit:

Then it was just a matter of clipping off all the extra bits so the pieces actually fit together neatly – the most tedious step of them all – and adding the flambeaux that light the way. Here are the complete GOF steps on the right, compared to their predecessors on the left:

We’ll wrap up for today with an interesting plan view of the GOF castle, with the original boathouse steps superimposed as well:

Hoping my next update will not take this long!

Starting the “Goblet of Fire” Castle!

If you’ve followed this project for a while, you know I jump around a lot. I’ve got a master “to do” list, but sometimes I get bored with an item – or, in the case of the walkways and cliffs from last time, sometimes I run out of references. So I decided to jump over to an all-new phase of the project: creating the Goblet of Fire iteration of Hogwarts!

I started with the south end, where the Great Hall is. Some of the surrounding structures didn’t change at all from the previous film, so I ported those over. But the Great Hall itself got tweaked and slightly repositioned. Let’s start with just the design changes – easier to compare the Halls when they’re still in the same spot.

Original on the left, GOF redesign on the right:

The main difference is that the front was lengthened. This section with the bigger window corresponds to the entrance hall, a set that didn’t really fit very clearly into any part of the original Great Hall/Chamber of Reception structure. When the length was extended, the dormer windows and central turret on the roof were adjusted to keep things visually centered. The turret at the back/top of the hall was also redesigned as well as duplicated at the front of the structure.

So that’s the new design. What about the new position? Well, it’s easiest to show that by overlaying the GOF Great Hall onto the original castle:

The original position is the one that’s higher up and closer to the big marble staircase tower. The new position allowed for a redesigned “link building” between the entrance hall and the marble staircase tower – again, better matching the interior sets – and put the Great Hall closer the same level as the viaduct and its new courtyard. (Originally, the Great Hall was significantly higher than the viaduct; students had to climb all those Oxford stairs in the Chamber of Reception to get up to the Great Hall.)

Here I’ve added the link building:

The reason the rest of the GOF castle is missing is simple: I’m doing it one structure at a time, whether that means simply making its previous version visible or actually building new stuff.

The next structures to tackle are the new front of the Great Hall/entrance hall building (replacing the Chamber of Reception) and the viaduct courtyard. I believe the courtyard was brought to life by redressing the clock tower courtyard set from the previous film. I started this area by duplicating and repositioning the corresponding elements from the clock tower area, resulting in…this:

Yeah, the clock tower is definitely taller than the Great Hall. Lots of other things to tweak, too. All that and more in a future post – make sure you hit the Follow button (at the bottom of the page on mobile, to the right on desktop) to get notified of new updates!

Starting the Back Cliffs & Ravine

We’ve now got four chunks of Hogwarts’s original terrain finished. In my model, they’re divided as follows:

The blue chunk below the viaduct entrance is separate from the purple chunk below the Long Gallery because the blue chunk was redone in Goblet of Fire. The gold and green chunks on the other side could have been combined with each other and/or the blue chunk, but separating them improves sculpting performance.

The next chunk I added was a small patch that’s exclusive to Prisoner of Azkaban. They slightly built up the area just beneath the corner of the Great Hall, giving it a slightly different profile. (All of this terrain had to be redone when the Great Hall was shifted in Goblet of Fire, but the redesign was more similar to the POA version than to the original.)

Sorcerer’s Stone on the left, Prisoner of Azkaban on the right:

Another view:

But there were bigger changes in POA, of course. When they added the clock tower, wooden bridge, and so on, the surrounding terrain was totally redone. So in creating the bluffs that originally led down to the lake back there, I have to be able to swap them out with the POA version without affecting the adjacent terrain (shown in green above).

Techniques here are the same as what we’ve already seen, although it’s interesting to see the updated rock textures (sans moss) on the base mesh…

This is where photogrammetry stops being useful and I just have to closely study the few available reference images. (Blueprints aren’t super helpful either, since the terrain only follows them very, very roughly.) Another complication is that some VFX shots actually cut off parts of the miniature, particularly in this area; in those cases, I’m trying to treat the complete miniature itself as canon.

More base mesh:

No, you’re not crazy – the mesh protrudes right through the walls of the terrace in some spots. That’ll be fixed soon enough; it’s not hard to shave off excess landscape.

What’s going to be harder is the ravine between the two halves of the castle. That’s where even photo reference starts to dry up, at least for this original version of the castle. Photogrammetry from the big overhead shot in Chamber of Secrets will help me with the north side of the ravine, so I decided to work on that before trying to tackle the south side:

Meanwhile, around the front side, I’ve finally added the tiny lower walkway that seems to curve through the base of the stone bridge:

Sadly, I still can’t find any clear, reliable, pre-POA information on where exactly that walkway goes on the other side of the bridge. I’m starting to think that the one available SS-era floor plan of this area isn’t accurate.

This post is getting long…I’ll save further progress for the next one!

Roof Flashing, Version Mashing, & Quad Teeth-Gnashing

The next thing to add was roof flashing. It’s been on my to-do list for ages. (Not sure why I haven’t just been adding it as I go…) It’s not very glamorous work – no one looks at a render and goes, “Oooh, look at that beautiful roof flashing!” – but the model just doesn’t look quite right without it. Here’s what I’m talking about, as I started to add it:

There are ways of doing this kind of thing automatically, but I wanted it to look a little imperfect, so I used Blender’s “Snap to Face” functionality and drew it all in manually.

Here are the SS and POA models with all the flashing added:

(If you want to see the flashing itself, I’d recommend right-clicking to open the images in new tabs so you can view the full resolution.)

It feels like time to work on the COS version of the castle, doesn’t it? In almost every way, it’s just an intermediate step between SS and POA, so I figured it shouldn’t be too hard. Everything south of the ravine is identical to SS, although the real miniature did receive some touchups. It’s the north side that changes.

After mashing together the appropriate elements from the SS and POA castles, I proceeded to create the new training grounds, with their relatively flat lawns that existed only in this film:

I really like this version of the castle. Here’s the above render’s isolated mist pass, too, just because it looks cool:

But there’s one major element missing: the Whomping Willow! That’ll likely be the topic of my next post.

By the way, the original quad continues to vex. Deeply. I’ve really been enjoying the discussions in the comments about the cloister. It’s led me to a very divisive debate (in my own head) about whether its design owes more to Gloucester Cathedral or Lacock Abbey. I was pretty confident in the answer being Gloucester…but now I’m really profoundly split.

Reasons to think it’s Gloucester:

  • The whole courtyard is labeled “Gloucester” in the later films’ floor plans (after the removal of the cloister in question).
  • The quad building has Gloucester-style windows on south outer façade, and they almost had them at the same level on the west façade as well. All of these are around the same level as the cloister.
  • The paths and fountain aren’t an exact match to any location I’ve found, but they’re a lot closer to Gloucester than to Lacock.
  • The Lacock courtyard is never really seen in the films; the Gloucester courtyard is, if only very briefly.

Reasons to think it’s Lacock:

  • I thought all the films’ floor plans labeled the courtyard “Gloucester,” but I realized that what I’m reading on the early plans is just the word “cloisters.”
  • There’s a floor plan from the first film that shows the way some sets and real-world locations fit together in the filmmakers’ imaginations. It is substantially different from the layout of the miniature, but the Lacock Abbey courtyard and cloister are placed right next to the grand staircase.
  • From the overhead shot in COS, it looks like the cloister is rather tall, with a blank stretch of wall above the tracery. Lacock’s cloister has a similar design; Gloucester’s doesn’t.
  • Lacock is a closer match to the size of the quad.

Soooooo…yeah, I’m pretty split. For now, I’ve added the blank bit of wall and raised the cloister roof accordingly, but I haven’t changed the tracery to match Lacock. I’m waiting till I (hopefully) find some more reference material.

Anyway, be sure to “follow” so you can be notified when I post the Whomping Willow!