Sorcerer’s Stone Corrections & More Astronomy Tower

Sorry for the delay in this post. Loooooots of stuff going on in my personal life – some of it really good, some of it not so much.

I was slowly working on the Astronomy tower in the midst of all that when this spectacular YouTube video dropped on the official Wizarding World channel. The never-before-seen photos of the original castle inspired me to revisit some areas, the first of which I documented in this video of my own:

I’ll warn you that it’s a slow video, but I got requests for some modeling without the usual time lapse speedup, so…there ya go. Here’s the unadulterated render from the end of the video.

I’ve got more fixes to make based on the new photos, but I’ll save those for a later post and round this one out with a bit of Astronomy tower progress.

There’s a lot of detail in the main turret where several important Half-Blood Prince scenes take place. Here’s an interesting “deconstructed” view as I start to build the area that also existed as a full-scale set. This is the lower level where Harry hides during the climactic confrontation, but without anything added above it yet:

Funnily enough, this is closer to how the book version of the tower would look, in that it’s got a flat top and crenellated ramparts.

One challenge is that the dimensions of the full-scale set don’t quite match the dimensions of the miniature, at least according to the available blueprints. I’m aiming for something of a happy medium – the goal is for it to look the way it does in the film, if a little less detailed.

Here the arches are starting to take shape. These were a little tricky because of the way they curve:

Continued progress on this tower will also have to wait till a future post, but in the meantime I thought I’d at least share something.

Quad Interior Fixes & Starting “Half-Blood Prince”

Short post for today!

I’ve made no secret of the fact that I’m not sure about some of the details inside the quad. It’s hard to find good reference. One particularly mysterious spot has been the wall that cuts the southeast corner at a 45° angle in this old render:

But then I found this video from Plowman Craven, a company that worked on some of the films. About halfway through, there are partial CG models of the OOTP castle. The last few frames of one of the shots give a low-res view of part of that wall. It’s not much, but along with the other glimpses we have, a better sense of what that wall looks like is starting to emerge.

First of all, I’m taking this as confirmation that the big window to the marble staircase was really there – and slightly higher than where I had it. There’s also a horizontal ledge just above it, and the top of the wall descends toward the right. This actually shows up vaguely in a few other images, now that I look again. It even looks like there might be multiple levels to the flat triangular roof area.

Anyway, I still don’t have anywhere near as close a look as I’d like, but here’s my revised attempt at recreating that wall as it might have appeared in the first three films.

In GOF through HBP, it would have looked similar; the floor was just moved up and the cloister removed.

Speaking of HBP…let’s start that version of the castle! There were numerous changes in this film, but by the far the most prominent one in the final cut of the film is the new astronomy tower. Here I’m prepping the surrounding areas:

The Durham section’s central tower (toward the right) has been shortened by 24 feet so that there are only 3 rows of small windows in the middle section rather than 5. I’d imagine this was for the sake of balancing the silhouette with the new astro tower.

But that tower is going to be a project unto itself, so I think I’ll save that for the next post!

(Almost) All OOTP Changes in One Post!

Hogwarts didn’t change much in Order of the Phoenix; I was able to knock out the major changes in no time.

GOF on the left, OOTP on the right, and you can slide to compare:

As you can see, the south side of the quad building was changed. (The poor little GOF version only lasted one film!) I suspect this was because the quad floor was raised quite a bit in (I believe) GOF. The other change noticeable from that view was the addition of spires at the corners of the clock tower courtyard, on the far left.

Here’s another comparison, with SS on the left and OOTP on the right, to show how far we’ve come in the first five films:

(The SS landscape has been hidden to make it a “fair” comparison with the OOTP version, which doesn’t have any landscape yet.)

Anyway, back to GOF vs. OOTP:

We can see here the other big changes: the steepening of the spires at the viaduct entrance, the addition of a couple new spires, and the addition of Snape’s window, in the dungeon level just to the right of the stone bridge. These tweaks were all featured in a single shot that pulls out of Snape’s office, through the window, and up into the snowy sky above Hogwarts, past the steep spires.

Otherwise, Snape’s window is pretty hard to glimpse; it’s basically out of sight at the Warner Bros. Studio Tour, and there are no other exterior shots of it in the films that I can think of. So here’s a closer view of my recreation:

At close range like this, you can see that the tracery on some of the windows is pretty flat. But I only have so much time to devote to this project, and I’m already drowning in polygons.

Anywhoodle, let’s wrap up with another SS vs. OOTP comparison, showing the whole castle.

Same castle, but…not! Which is kinda the whole point of this project, I suppose, haha.

By the way, I’ve been careful with my phrasing in this post, because these are not ALL the changes in OOTP. The stone circle by the wooden bridge mysteriously disappeared (only to reappear in future films), but I haven’t built the stone circle yet so there was nothing to remove. I also may build Hogsmeade Station when I build the environment, and that got a brand-new design and location in this film.

More “Forbidden Journey” Queue Photogrammetry

Before we get to the meat and potatoes of today’s post, here’s a comparison requested by blog reader “The Englanderish.” We’re looking at the original design of this area (left) versus the Goblet of Fire redesign (right), but with their positioning adjusted so that 2the Great Halls line up.

Anyway, let’s build off of this previous post with interior photogrammetry for Harry Potter and the Forbidden Journey! The Hollywood version, that is. Here’s the single rider queue snaking up to the second floor to rejoin the main queue in the (roughly sized/positioned) Gryffindor common room:

As I’ve described in the past, this photogrammetry is just a tool to provide me with dimensions and layout for areas where I don’t have sufficient technical drawings. I’ve never seen any blueprints of this ride’s queue. So no matter how fragmentary these automatically generated models may be, they’ll be invaluable when I try to actually model everything.

Here’s the start of the Express Pass queue:

This room feels reminiscent of the Chamber of Reception. Not a bad way to make up for skipping the first part of the normal queue. Some of the talking portraits are also duplicated here, in order to provide a similar experience for riders with Express Pass.

The Express Pass queue ends up next to the main queue in Dumbledore’s office. From there they continue into the Defense Against the Dark Arts classroom and proceed toward the Gryffindor common room:

I know it’s confusing to look at. Here’s a mildly helpful plan view of the second floor (first floor, for you Brits) so far:

Still more work to do, but I thought it’d be fun to share my progress.

GOF Boathouse Stairs

I’m back! I’ve been way too busy to put much time into Hogwarts, but I’ve been able to sneak in enough moments here and there to have an update for today.

Big staircases with lots of landings and odd angles aren’t necessarily super fun for me, but they’ve gotta be done. The GOF version of the boathouse stairs kept the same look as the original, but they were all reconfigured so they could meet up with the viaduct courtyard. They only changed once more, in DH, when the viaduct courtyard and boathouse both changed.

I started cannibalizing bits and pieces of my original build to create the GOF version, working from the bottom up:

At this point, it was just about getting the pieces in place. I knew I’d fix all the spots where they intersect once I had the overall setup right.

As I finished arranging the different flights and landings, I was surprised to discover that the steps were vertically overshooting the viaduct courtyard by a significant margin. On the left is the too-tall version; on the right is the same thing after squashing the whole thing down a bit:

Then it was just a matter of clipping off all the extra bits so the pieces actually fit together neatly – the most tedious step of them all – and adding the flambeaux that light the way. Here are the complete GOF steps on the right, compared to their predecessors on the left:

We’ll wrap up for today with an interesting plan view of the GOF castle, with the original boathouse steps superimposed as well:

Hoping my next update will not take this long!

GOF Quad & Viaduct Areas

The next additions to the Goblet of Fire castle were the “pepperpot” and the foundations of the viaduct courtyard:

I like that angle!

Next, I moved back around the backside of the Great Hall to begin adding the quad building. The south wall was changed in GOF – a new archway acts as another entry into the quad itself.

Speaking of the quad interior, check out this POA/GOF before-and-after:

I should reiterate that some parts of this are a little speculative…I don’t know for sure that the lower floor, the cloisters, and the fountain were still there in POA. But the best evidence seems to point toward that being the case. And as a reminder, the balustrade toward the bottom left in the POA version is pretty speculative too. And of course, if you’ve played the video games a lot, the lack of cloisters on the right might look pretty weird, but as far as I can tell they never came back after POA.

I’m starting to notice an interesting shift in myself. I’ve tended to think of myself as having an especially big soft spot for the first few castle designs. But as I move the virtual camera around my growing model of the GOF castle, I’m appreciating its aesthetic more and more. It holds up really well from a lot of angles. They did a really good job of choosing camera angles that flatter the earlier castle designs, obscuring some of the clunkier elements. But the GOF castle doesn’t really have many bad angles to begin with.

Anyway, here you can see me preparing to add the viaduct:

And now with the viaduct in place:

It may seem like that would be a simple matter of dropping in the existing viaduct, but it actually took some effort. The switch from the Chamber of Reception to the courtyard causes the whole viaduct to swivel a little, and I had to compress it a bit to fit the new angle. I wonder if the original modelmakers had to rebuild the whole viaduct from scratch or if they were able to squeeze the original viaduct into that space somehow?

Anyway, my next move was to drop in a whole bunch of stuff from the POA model that didn’t change for GOF, creating a much more complete castle:

As part of those efforts, I also finally added a missing detail at the base of the Dark Tower – a little entry stairwell that’s hard to find shots of. Here’s my best attempt at bringing it to life, based on the available information:

The main elements the GOF castle still needs are the owlery, the boathouse steps, and the terrain. Saving those for a future post!

GOF Viaduct Courtyard Area

When we last saw the Goblet of Fire Hogwarts model, I had grabbed some elements from the clock tower area and duplicated them in front of the Great Hall. Since then, I’ve adapted those elements to create the new entrance hall and viaduct courtyard.

Here’s the fixed-up version (right); slide to compare it to the render from last time, just showing the unaltered clock tower and courtyard elements (left):

(Ignore the way the “link building” roof gets steeper; that’s just a fix because I realized I’d made it too low.)

Here’s are some miscellaneous shots around the area:

This next one gives a good sense of what details I put into the clock, as well as what details I didn’t:

Conspicuously missing in that last render is the “pepperpot” building next to the Great Hall – hence the gap in the balustrade toward the right side, immediately adjacent to the courtyard. I think I’ll probably be adding that building next.

Starting the “Goblet of Fire” Castle!

If you’ve followed this project for a while, you know I jump around a lot. I’ve got a master “to do” list, but sometimes I get bored with an item – or, in the case of the walkways and cliffs from last time, sometimes I run out of references. So I decided to jump over to an all-new phase of the project: creating the Goblet of Fire iteration of Hogwarts!

I started with the south end, where the Great Hall is. Some of the surrounding structures didn’t change at all from the previous film, so I ported those over. But the Great Hall itself got tweaked and slightly repositioned. Let’s start with just the design changes – easier to compare the Halls when they’re still in the same spot.

Original on the left, GOF redesign on the right:

The main difference is that the front was lengthened. This section with the bigger window corresponds to the entrance hall, a set that didn’t really fit very clearly into any part of the original Great Hall/Chamber of Reception structure. When the length was extended, the dormer windows and central turret on the roof were adjusted to keep things visually centered. The turret at the back/top of the hall was also redesigned as well as duplicated at the front of the structure.

So that’s the new design. What about the new position? Well, it’s easiest to show that by overlaying the GOF Great Hall onto the original castle:

The original position is the one that’s higher up and closer to the big marble staircase tower. The new position allowed for a redesigned “link building” between the entrance hall and the marble staircase tower – again, better matching the interior sets – and put the Great Hall closer the same level as the viaduct and its new courtyard. (Originally, the Great Hall was significantly higher than the viaduct; students had to climb all those Oxford stairs in the Chamber of Reception to get up to the Great Hall.)

Here I’ve added the link building:

The reason the rest of the GOF castle is missing is simple: I’m doing it one structure at a time, whether that means simply making its previous version visible or actually building new stuff.

The next structures to tackle are the new front of the Great Hall/entrance hall building (replacing the Chamber of Reception) and the viaduct courtyard. I believe the courtyard was brought to life by redressing the clock tower courtyard set from the previous film. I started this area by duplicating and repositioning the corresponding elements from the clock tower area, resulting in…this:

Yeah, the clock tower is definitely taller than the Great Hall. Lots of other things to tweak, too. All that and more in a future post – make sure you hit the Follow button (at the bottom of the page on mobile, to the right on desktop) to get notified of new updates!

Starting the Back Cliffs & Ravine

We’ve now got four chunks of Hogwarts’s original terrain finished. In my model, they’re divided as follows:

The blue chunk below the viaduct entrance is separate from the purple chunk below the Long Gallery because the blue chunk was redone in Goblet of Fire. The gold and green chunks on the other side could have been combined with each other and/or the blue chunk, but separating them improves sculpting performance.

The next chunk I added was a small patch that’s exclusive to Prisoner of Azkaban. They slightly built up the area just beneath the corner of the Great Hall, giving it a slightly different profile. (All of this terrain had to be redone when the Great Hall was shifted in Goblet of Fire, but the redesign was more similar to the POA version than to the original.)

Sorcerer’s Stone on the left, Prisoner of Azkaban on the right:

Another view:

But there were bigger changes in POA, of course. When they added the clock tower, wooden bridge, and so on, the surrounding terrain was totally redone. So in creating the bluffs that originally led down to the lake back there, I have to be able to swap them out with the POA version without affecting the adjacent terrain (shown in green above).

Techniques here are the same as what we’ve already seen, although it’s interesting to see the updated rock textures (sans moss) on the base mesh…

This is where photogrammetry stops being useful and I just have to closely study the few available reference images. (Blueprints aren’t super helpful either, since the terrain only follows them very, very roughly.) Another complication is that some VFX shots actually cut off parts of the miniature, particularly in this area; in those cases, I’m trying to treat the complete miniature itself as canon.

More base mesh:

No, you’re not crazy – the mesh protrudes right through the walls of the terrace in some spots. That’ll be fixed soon enough; it’s not hard to shave off excess landscape.

What’s going to be harder is the ravine between the two halves of the castle. That’s where even photo reference starts to dry up, at least for this original version of the castle. Photogrammetry from the big overhead shot in Chamber of Secrets will help me with the north side of the ravine, so I decided to work on that before trying to tackle the south side:

Meanwhile, around the front side, I’ve finally added the tiny lower walkway that seems to curve through the base of the stone bridge:

Sadly, I still can’t find any clear, reliable, pre-POA information on where exactly that walkway goes on the other side of the bridge. I’m starting to think that the one available SS-era floor plan of this area isn’t accurate.

This post is getting long…I’ll save further progress for the next one!

More Terrain Work

Sculpting, sculpting, sculpting…slowly, with many hours of rest to avoid aggravating my stupid arms…

Wrapping up the sculpting on this chunk of landscape:

Here’s an overhead view of the terrain so far. Play with the slider to compare the render (left) to a quasi-topological map (right):

The terrain just doesn’t look right, though, does it? I’ve been having a really hard time getting the colors of the rocks and foliage right. If I match one reference photo, it stops matching another…if I match one film, it stops matching another….if I match one lighting scheme, it stops matching another…if I match the rocks, it stops matching the foliage. Pretty tricky.

With more tweaks in this next render, we’re getting closer…

Then I paid a visit to textures.com and grabbed some rock photos. I scrambled those up together and used them to add a little photographic grit to my existing procedural rock texture.

We’re getting there! I’ll keep working on that texture. I also need to add some moss to the castle walls where they meet the rock.

Ending today with an unrelated render – I added a few more details inside the boathouse.

I reeeaaaally haven’t built this interior to hold up to this sort of scrutiny, so enjoy the rare close-up!